Gjennom tverrfaglig samhandling får tjenestene bedre og gjensidig forståelse for hverandres oppgaver. Tjenestene blir også bedre på å koordinere innsats og ansvar slik at oppfølgingen blir mer helhetlig og sammenhengende.
Tverrfaglig oppfølging
Et barn eller en ungdom med behov for langvarige og koordinerte tjenester, har rett på å få oppnevnt en koordinator og utarbeidet en individuell plan.
Barn eller ungdommer med store og sammensatte behov kan også ha et behov for et oppfølgingsteam. Formålet med et oppfølgingsteam er å yte tilrettelagte, koordinerte og tverrfaglige tjenester.
Teamet er til enhver tid satt sammen av de faginstanser som barnet har behov for, og koordinator leder og sikrer fremdrift i arbeidet.
Les mer om disse rettighetene på individnivå.
Barne- og ungdomsteam (BUT)
BUT er et lavterskeltilbud for vurdering av behov og tiltak for barn, unge og deres familier. Teamet er ofte første instans som konsulteres dersom man har ei bekymring eller utfordring omkring et barn. BUT består av faste medlemmer fra helse, oppvekst og barnevern. De ulike faginstansene vil, i fellesskap med familien (og eventuelt barnet), vurdere hvordan man best mulig kan hjelpe dem i situasjonen. I møtet vil det avklares hvilke tiltak, tjenester eller tilbud som skal iverksettes videre, og hvem som har ansvar for å følge opp at dette blir gjort.
Les mer her.
Helsestasjonen
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste som skal gi helsefremmende og forebyggende tilbud til gravide, foresatte, og barn og unge i alderen 0–20 år. Tjenesten skal utgjøre et helhetlig tilbud som ivaretar den fysiske og psykiske helse hos barn og unge og deres familier. Tilbudet omfatter helseundersøkelser, vaksinering, oppsøkende virksomhet, helseopplysning og veiledning. Helsesykepleier, jordmor og lege har ansvaret for de faste barnekonsultasjonene. Hvis barnet eller familien har behov for ekstra oppfølging, tilpasses dette individuelt. Alle barn får tilbud om å følge et fast program ved helsestasjonen og i skolehelsetjenesten.
Les mer her.
Fysioterapi for barn og unge
Den kommunale fysioterapeuten er tilknyttet helsestasjonen i 20 % stilling, der arbeidet omfatter barn og unge mellom 0 – 16 år. Fysioterapeuten kan bidra med tilrettelegging av det fysiske miljøet der barnet oppholder seg, veiledning av barnets nærmeste involverte eller individuell oppfølging der barnet er (hjemmet, barnehage, skole) eller på helsestasjonen.
Les mer her.
Tjenestekontoret
Kommunens tjenestekontor har det overordnede ansvar for oppnevning, opplæring og veiledning av koordinatorer.
Les mer her.
Nav
Nav jobber etter “Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen» (sosialtjenesteloven).
Formålet med loven er å bedre levekårene for vanskeligstilte, bidra til sosial og økonomisk trygghet, herunder at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig, og fremme overgang til arbeid, sosial inkludering og aktiv deltakelse i samfunnet. Loven skal bidra til at utsatte barn, unge og deres familier får et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. Loven skal bidra til likeverd og likestilling, samt forebygge sosiale problemer.
Opplysning, råd og veiledning
Nav tilbyr en rekke tjenester for å støtte deg innen arbeid, økonomi, gjeld og stønader. Du kan få veiledning selv om du ikke er i en vanskelig situasjon eller har rett på pengestøtte. Tjenestene er gratis og tilpasses dine behov.
I tillegg kan Nav hjelpe deg med midlertidig bolig i nødssituasjoner og med å finne deg et fast sted å bo. Hvis du har utfordringer med å komme inn på boligmarkedet, kan du få råd om startlånsordningen i kommunen.
Aktivitetskort til barn og unge
Aktivitetskortet kan du søke om hos Nav. Dette er et fysisk kort med bilde som barnet har med seg for å få fri inngang på valgte aktiviteter. Det blir gjort en vurdering ut ifra hva det enkelte barn har behov for, samt om det er økonomisk grunnlag for tildeling av aktivitetskort. Dette kortet vil gi tilgang til fritidsaktiviteter i Bø kommune. Aktivitetskortet gir også muligheter for å få dekket eventuelt utstyr barnet trenger, alt etter hvilken aktivitet barnet ønsker å være med på.
Ungdomsveileder
Nav Bø har egen ungdomsveileder som tilbyr veiledning i forhold til arbeid, aktivitet og utdanning for personer mellom 16 og 30 år.
Familiekoordinator
Nav Bø har en familiekoordinator som tilbyr bistand på områder rundt bolig, økonomi, arbeid og barn. Her vil hele familien være i fokus, og oppfølgingen bygger på familiens ønsker og behov. Koordinatoren kan hjelpe deg og din familie med å koordinere det offentlige systemet og knytte kontakt med andre etater.
Økonomisk sosialhjelp
Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig økonomisk støtte som skal dekke nødvendige utgifter til å leve og bo. Alle har rett til å søke om økonomisk sosialhjelp og få en individuell vurdering av søknaden sin.