Medvirkning
Her finner du informasjon om hvordan kommunen legger til rette for at barn og unges stemmer blir hørt og hvordan de blir sikret medbestemmelse i eget liv.
Elevsamtaler i skolen
Kontaktlærer har samtale med elevene sine minst to ganger i løpet av skoleåret. Samtalens tema er det samme som i utviklingssamtalen; elevens faglige og sosiale utvikling.
Utviklingssamtaler i skolen
Utviklingssamtalen er et viktig møtepunkt for foreldrene, skolen og eleven. Under samtalen får man et felles innblikk i elevens faglige og sosiale utvikling. Man setter opp mål fremover og blir enige om hva som skal til for at eleven skal nå målene.
Barnesamtaler i barnehagen
Før foreldresamtalen på våren gjennomføres det barnesamtaler. I denne samtalen gis barna mulighet til medvirkning og uttrykke trivsel i egen barnehagehverdag. Samtalen har fokus på lek og vennskap.
Skolehelsetjenesten
Skolehelsetjeneste er en forlengelse av helsestasjonstilbudet og arbeider for å fremme barns helse og trivsel, samt forebygge sykdom og skade.
Helsesykepleier har regelmessig kontortid ved skolene i kommunen der følgende tilbud gis:
- ”Drop-in” der elevene kan komme til samtale uten å ha avtalt tid.
- Helseundersøkelser, helseopplysning og veiledning, individuelt, i grupper eller klassevis.
- Oppfølging av barnevaksinasjonsprogrammet.
- Oppfølging av elever med spesielle behov og tilrettelegge forholdene best mulig, i samarbeid med skolens øvrige personale.
I tillegg har helsesykepleier faste undervisningstemaer på klassenivå.
Skolestartundersøkelsen
Skolestartundersøkelsen gjennomføres når barnet har begynt i første klasse. Helsesamtale og somatisk undersøkelse gjøres like etter hverandre, slik at barnet og foreldrene slipper å møte flere ganger.
I etterkant av samtalen og undersøkelsen bør helsesykepleier og helsestasjonslege vurdere om barnet trenger videre oppfølging, samt avklare om barnet trenger spesiell tilrettelegging i skolen eller henvisning til fastlege eller annen instans. Helsesykepleier og lege vurderer om barnet har behov for at andre faggrupper bør undersøke barnet, for eksempel fysioterapeut eller psykolog. Ved innkalling sendes informasjonshefte om skolestartundersøkelsen og informasjon om skolehelsetjenestens program i barneskolen.
Kommunale tilbud
Her finner du informasjon om ulike forebyggende tiltak som skal være med på å sikre tidlig identifisering og innsats.
Æ e mæ
«Æ e mæ» er en helhetlig modell for forebygging av vold og seksuelle overgrep blant barn og unge. Modellen inneholder undervisning og opplæring av barn, unge og deres foreldre, samt kunnskapsheving blant ansatte, som gjennom sin jobb kan være med på å forebygge vold og overgrep.
Les mer her.
God skolestart
God skolestart er et tilbud for alle 1. klassinger i Bø kommune, der målet er å skape en best mulig skolestart og skolehverdag for alle elevene. Tilbudet er et tverrfaglig samarbeid mellom logoped, helsesykepleier, PPD, fysioterapeut og kontaktlærer. God skolestart omfatter et planleggingsmøte med faggruppen i forkant av skolebesøket, faglige observasjoner i aktiviteter i skolen og avslutningsvis et oppsummeringsmøte, der funn fra de ulike faggruppene diskuteres i fellesskap. Faggruppen drøfter klassen som helhet, samt enkeltelever, dersom observasjoner i skolen danner grunnlag for dette.
Helsesykepleier i barnehagene
Barn og unge som pårørende
Familielivet består av store og små hendelser som kan gjøre barn til pårørende på ulike måter. Det kan skje noe akutt med foreldre eller søsken, eller situasjonen kan være kronisk og en del av hverdagen.
Helsepersonell har plikt til å ivareta barn som er pårørende.
Les mer her.
Kommunale fritidstilbud
Her finner du informasjon om kommunens mangfoldige fritidstilbud for barn og unge.
«Bli med»
«Bli med» er et gratis, ukentlig tilbud etter skoletid for elever på mellomtrinnet og ungdomstrinnet som har utfordringer eller står i fare for utenforskap av diverse årsaker. Det serveres et varmt måltid og arrangeres aktiviteter, både i og utenfor lokalene, samt en overnatting/helgetur per halvår. Deltagere melder seg på ved skolestart. I tilbudet inngår også gratis skyss hjem.
Sted: Klubben ved Bøhallen.
Mellomtrinnet: Tirsdager kl.14.30-19.00.
Ungdomstrinnet: Onsdager kl.12.30-17.00.
Ungdomsklubb
En åpen møteplass hver fredag kveld for ungdom, med voksne til stede. Det tilbys gratis skyss hjem for de som bor langt unna og det gis en enkel servering.
Sted: Klubben ved Bøhallen.
Tidspunkt: Fredager kl. 20.00-23.00.
Følg med på Facebook: Bø Ungdomsklubb.
Juniorklubb
En åpen møteplass siste fredag i måneden for mellomtrinnet, med voksne til stede. Det tilbys enkel servering.
Sted: Klubben ved Bøhallen.
Tidspunkt: Siste fredag hver måned, fra kl.18.00-20.00.
Høbben
Høbben har diverse tek-utstyr som gaming-PC, lydopptak, fotokamera, og keyboard. Før barna får tilgang, må brukere og foresatte delta på et møte, og signere en kontrakt med regler og retningslinjer for bruk av Høbben.
Sted: Bøhallen.
Åpningstider: Mandag-fredag kl. 00.00-00.00.
Kontakt: Ivan (91 88 89 21), Hanne (41 70 91 51).
Biblisklubb
En åpen møteplass for mellomtrinnet, annenhver uke. Det tilbys enkel servering og arrangeres ulike aktiviteter, som film, brettspill, og PC-spill.
Sted: Biblioteket.
Tidspunkt: Annenhver mandag, fra kl.18.00-20.00.
Følg med på Facebook: Bø Bibliotek.
Rockebrakka
Rockebrakka er åpen for alle som trenger øvingslokaler eller ønsker å prøve ut ulike instrumenter.
Utstyrssentral
Gratis utlån av diverse sports- og friluftsutstyr, til liten og stor.
Sted: Biblioteket.
Åpningstider: Tirsdag-torsdag kl.10.00-18.00.
Ung kultur møtes (UKM)
Et offentlig kulturtiltak for ungdom mellom 13 og 20 år. Deltagerne i UKM viser fram hva de kan innen for eksempel musikk, teater, dans, film eller visuelle uttrykk.
Bibliotek
Biblioteket er en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. Det enkelte bibliotek skal i sine tilbud til barn og voksne legge vekt på kvalitet, allsidighet og aktualitet. Bibliotekenes innhold og tjenester skal gjøres kjent.
Åpningstider: Mandag kl.10.00-15.00, tirsdag kl.10.00-18.00, onsdag kl.10.00-18.00, torsdag kl.10.00-19.00, fredag kl.10.00-15.00, lørdag og søndag (stengt).
Frivilligsentral
Frivilligsentralen er en mangfoldig møteplass bygget på frivillighetens premisser og lokale ønsker, ivaretatt av ansatte i samhandling med frivillige, lag, foreninger og kommune.